Blomsterkonst...

Välkommen att botanisera bland

många bilder från blommande

utställningar, installationer och

evenemang som formgivits av

Gunnar Kaj.

Här finns också information om

kurser och föredrag och om

Gunnar Kajs böcker och artiklar.


+46 (0)733 77 88 07


Gunnar Kaj
Tegnérlunden 9

SE 111 61 Stockholm

Krönika för Hemslöjd

GRÄS GER SKÖNHETSHJÄLP

 

En av de bästa dekorationer jag gjort för en middagsdukning är också den allra enklaste. När bordet var färdigdukat för just denna enkla sommarmåltid var inte gästerna långt borta, det fanns högst tio minuter att lösa dekorationsfrågan. Jag gick ut och hämtade tio – tolv riktigt långa grässtrån i ett dike. Rotändarna tejpade jag fast i taket ovanför bordets mitt och vek så ner stråna vertikalt, så att de vackert gulnade vipporna hängde strax ovanför och nedanför ögonhöjd för oss som satt runt bordet. De små gräsfröbuketterna lyste i solljuset som föll in genom fönstret. De syntes verkligen! Några grässtrån bara, som tack vare sin oväntade placering blev middagens medelpunkt.
    Att använda det vilt växande i blomsterarrangemang är smart. Det tillför naturlighet och liv bland de ibland lite stelt stabila köpeblommorna. De är odlade för att tåla transport och hantering och behöver lite skönhetshjälp av sina vilda släktingar. Blåbärsris från skogen, gräs och blad från skräpmarken bredvid parkeringen och mossa ur gräsmattan är dessutom gratis. Jag samlar rejäla buntar av de snygga, magra grässtrån som på sensommaren står högväxta i dikena. När hösten och vintern kommer kan de vara just vad som behövs för att sätta piff på en blomsteranrättning. Det sirliga, sköra uttryck som jag vill åt går inte att köpa i affär utan måste hämtas huvudstupa i vägkantsförrådet.
    Tänk dig en brudbukett av sommarens vackraste blommor. Vi väljer till exempel rosor, blåklockor, astrantia, jättedaggkåpa, kanske en pion eller tre och så vackra gröna blad. Underbart, men något fattas. Sätt nu i några tunna grässtrån med små, små ax som darrar ovanför allt det andra. De är nästan osynliga bland blommorna och ändå blir de verkligt betydelsefulla. Deras lätthet och självklara skönhet ger buketten hela den riktiga sommarkänslan.
    När sommaren kommer vill man lägga sig ner i gräset och känna, dofta och se på allt det gröna. Ta ett färskt, långt blad, spänna fast det mellan tummarna och blåsa fram en tjutande busvissling. Trä smultron på strå, låta fingrarna fläta och förfärdiga något av det plötsliga överflödet. Gratis gräs och grönt inbjuder till pyssel. Det är roligt att försöka hålla våra förfäders fiffiga vanor vid liv. Att pryda och pynta i stugorna med det som i stor mängd fanns och ännu finns till hands.
    I en vildvuxen syrénberså står jag och plockar blad. Med finurlig flätteknik fogar jag med enbart bladfästenas hjälp ihop en lång girland att lägga på trädgårdsbordet inför kaffepausen. Får den sedan bada en stund i vattentunnan håller den till kvällen. Tekniken fungerar bara för just de här bladen, en enkel variant av alla bonde-samhällets nedärvda och naturnära kunskaper. Gräskronor och lövmattor, granriskransar, kronor och girlander av lönnlöv är andra versioner av samma fingerfärdiga och kortlivade slöjd.
    De där kunskaperna vill jag gärna ha med mig i mitt blomsterhanterande. Att sätta ihop en blombukett innebär också det att tillverka något som håller fast det flyktiga en liten stund. Ett försök att skapa något vackert av det levande och förgängliga, att med det som knoppas, blommar och vissnar erbjuda lite av samma snabbt övergående njutning som själva sommaren ger.

foto Eva S Andersson