Blomsterkonst...

Välkommen att botanisera bland

många bilder från blommande

utställningar, installationer och

evenemang som formgivits av

Gunnar Kaj.

Här finns också information om

kurser och föredrag och om

Gunnar Kajs böcker och artiklar.


+46 (0)733 77 88 07


Gunnar Kaj
Tegnérlunden 9

SE 111 61 Stockholm

DET ÄR SKÖNHETSCHOCKEN MAN VILL ÅT!

Gunnar om vad han gör egentligen.

av Lasse Hedman
lasse@triptyk.se

 

När Gunnar Kaj ska beskriva vad det är han gör – egentligen – har han svårt att hitta ett passande uttryck.
– Ofta kallas jag blomsterdekoratör, men jag tycker det är för defensivt, lite klent. Jag vill att resultatet av mitt arbete ska vara mer än dekor, jag vill försöka åstadkomma ett konstnärligt uttryck.
– Blomsterkreatör, kanske? Fast det har folk också en massa tolkningar av...

 

Även om det är knepigt att hitta en passande titel till Gunnar är han klar över vad det är han vill åstadkomma.
– Det är skönheten man vill åt, det ska vara så vackert att det känns i hjärtat. Betraktaren, deltagaren, besökaren ska bli berörd, få en upplevelse, ett minne. Helst trilla baklänges av skönhetschocken!
Och i dag, efter bland annat tretton raka Nobelbanketter i Stadshuset, vet de flesta uppdragsgivare vad de söker när de kontaktar honom.
– Beställaren vill lyfta sitt evenemang ytterligare ett snäpp, det jag gör spelar roll för intrycket, upplevelsen, och är inte bara dekorativt.
För att nå dit utgår Gunnar från sig själv och sin egen upplevelse.
– När det ilar eller gnor i den där punkten i hjärttrakten, då är det rätt!

 

För den som upplevt någon av hans kreationer är det tydligt att han har sitt alldeles egna uttryck när det kommer till att arrangera blommor, växter, mossor, lavar, kvistar, frukter, kottar... Att det blivit så har sin naturliga förklaring.
– Allt började i mitten av 1990-talet när vi skaffade sommarhus i Roslagen, utanför Norrtälje. Vi planterade rabatter och sen plockade jag och arrangerade och blandade in vilda inslag. Fröställningar från i fjol, torkat gräs, knoppiga grenar.
– Eftersom jag inte var begränsad av några floristiska förkunskaper gjorde jag ”fel” och kombinerade sånt som man normalt inte sätter ihop. Men som utbildad bildlärare hade jag med mig färg- och formlära och konsthistoria, i stället för blomsterkunnandet.
– Jag började ge bort buketter, gjorde någon festdekoration och brudbukett. Människor omkring mig såg och uppmuntrade. I samma veva kändes jobbet som illustratör lite som en återvändsgränd, jag hamnade i någon sorts vetenskapsfack. Många DNA-kedjor blev det...

 

I dag tar ”blomjobben” lejonparten av Gunnars tid i anspråk. De uppdrag som den stora allmänheten sett mest av är förstås Nobelbanketterna i Blå Hallen i Stadshuset i Stockholm. Och så det hedersamma uppdraget att utforma 2008 års julfrimärken! Där fick han möjlighet att kombinera sina två yrkesbanor i ett och samma resultat. Frimärkena är illustrationer, men motiven skulle mycket väl kunna vara hämtade ur verklighetens växtrike.

 

För att klara jobbet behövs mycket mer än kreativa idéer. Det handlar också om konkret arbete – att planera, skissa, beräkna, beställa, köpa in, städsla personal, bära vatten, skära stjälkar, ordna belysning, fixa arbetsbord...
– Plötsligt inser man att man stressad står där och pekar med hela handen och inte låter känsligheten råda. Då gäller det att hitta tillbaka till intuitionen, magkänslan.

 

Och att komma ihåg drivkraften – lusten i och lyckan över att få arbeta med levande material.
– Det är ju det som är grejen, att levande växter är just levande! Och precis som för oss människor är vissnandet och döendet en del av, och en förutsättning för livet. På så sätt blir ett arrangemang aldrig statiskt, utan ständigt pågående.
– Jag känner ömhet för blommorna, vi kan identifiera oss med dem och deras små blomhuvuden och stjälkkroppar. Och bladarmarna som signalerar ”ta hand om mig, vårda mig”!

 

foto Yanan Li